Kohtaamisia

24.1.2022

Hiukan ristiriitaisin tunnelmin, dagen efter aluevaalit. Vasemmistoliiton tulos ilahduttaa, samoin demarien. Kokoomuksen voitto kauhistuttaa, yksityistämisintoilun ja verovedätyksen vuoksi. Persujen romahdus oli odotettuakin isompi, mikä satoi kepun laariin. Oma tulos 112 ääntä on kohtuullinen, jopa hyvänpuoleinen kuukauden kampanjasta. Tulipahan se pelastustoimikin huomioitua . Some- kuplani oli käytänössä Facebookissa ja muualla kuin Vantaalla. Kiitokset äänestäjilleni ja näitä ehkä hiukan inside- postauksiani seuranneille. Varmaan joitakin tyylilajini myös vieraannutti. Jokaiseen katu- ja toritempauksen osallistunut pyörälaukkuni kollaasi on jo arkistoitu pyörävaraston seinään, Pipsa Possu- tarroineen kaikkineen

23.1.2022

TdA 15. etappi eilen la 22.1. Hakunilan torilla. Luku muuttui tarkistuslaskennassa jos joku ihmettelee hyppäystä eilisestä päivityksestä. Soppatykin äärellä aikamoinen liuta ehdokkaita ja eläkeläisvoittoista paikkalisväestöä. Lähipalvelut tietty keskustelun kohteena ja eläkelästen toimeentulo. Vantaan vassarien vaaliohjelmassa ehdotettua täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen käyttöä en pidä erityisen hyvänä köyhyyden vähentämisen keinona, siihen liittyvien ulkoisvaikutusten vuoksi. Asiakasmaksut ovat hallinnollisesti selvästi kevyempi ratkaisu lisätä pienituloisten käytettävissä olevai tuloja,Kokoomus ja Liike Nyt! ovat kovasti kampanjoineet budjettikurin puolesta ja samaan aikaan vaatineet palvelusetelien lisäämisen puolesta. Melkoinen yhtälö tai pikemmin epäyhtälö. 

Torstain viimeisessä vaalitentissä RKP:n Anna-Maja Henriksson kiteytti erinomaisesti sen, mitä olen itsekin yrittänyt tolkuttaa: 10 prosenttia väestöstä käyttää 80 prosenttia terveyspalveluista. Itse olen puhunut väestön viidenneksen osuudesta, mutta se ei liene itse fokuksen suhteen olennaista. Parantamalla heidän olosuhteitaan mm. sosiaalipalveluilla ja hoitoa, saavutetaan kaikkein kestävimmällä tavalla tarvittavat säästöt myös terveydehuollossa. Noinkohan RKP:n kaikkien ehdokkaiden käytännön tekoja on lupa odottaa? Epäilenpä. Kuten Li Andersson mainiosti kiteytti, vaalitulos ratkaisee!

Lähdin tähän leikkiin tehdäkseni pieneltä osaltani vaaleista sote- eikä vain tete-vaalit. Lähipiirissä pientä vaikutusta havaittavissa. Toki mmuutosta myös isommassa kuvassa, josta en ryhdy krediittiä keräämään. Kysehän on myös ja ennen kaikkea median suhtautumisesta, josta positiiivinen esimerkki eilisen Hesarin Vieraskynä Minna Zechnerin ja Marjaana Seppäsen "Ikääntyneiden sosiaalityö on jäänyt syrjään sote-uudistuksessa" https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008550987.html .  Aika hyvin levisi Jonna Weckströmin ja minun "natiivijuttu" Keski-Uuismaan verkkoversiossa. 

Vaalikorvapuustit tulivat mukaan vihdoin kahteen viimeiseen tilaisuuten eli Hakunilaan ja Tikkuraitille. Itse asiassa ne oli tehty jo 6. tammikuuta julisteiden liimaustalkoisiin, vaan unehtuivat keittiön pöydälle. Juu, en ole ihan itse leiponut vaan vaalipäällikkö. Sinappi ei ole tarjoilutehdotus. Tikkuraitti jäi tällä kertaa väliin, koska täytyi luukuttaa muutama kymmenen pyörälaukun pohjale jäänyt vaalimainos.

22.1. 

Reissussa rähjäänynyt

Viimeiset pyrähdykset tänään. Päiväkummun Alepa klo 10 - 12Hakunilan ostari klo 13 - 14, myös soppatykkiTikkuraitin vaalimökk klo 15 - 16Eiliseltä Vaalijuna- kiertueelta ei juurikaan raportoitavaa, sillä viima piti katseet tiukasti kulkusuunnassa ja askeleet määärätietoisina. Liikkellä puolenkymmentä vassarien ehdokasta, hyvällä mielellä vaikka moni keli, joka oli kuin morsian, hirvittikin.Tiedätte, mikä huomenna edessä, siis jos ette ole jo äänestäneet tai asu muualla kuin Vantaa - Kerava -alueella. Itse en näin käytännösä ensikertalaisena osaa oikein odottaa mitään varsinkaan omasta vaalituloksesta. Punavihreille toivon toki menestystä.

20.1.2022

TdA etappi noin 10 teema selvästikin osallistuminen ja osallisuus. Myyrmäen Liesitorin vaalimökillä ja ympäristössä selvästi vähemmän väkeä kuin edellisenä päivänä, eikä ihan yhtä myötämielisiä. Keli saattoi vaikuttaa myös kohtaamisten pikaisuuteen. Se kun oli ihan muuta kuin morsian. Ehdotuksia tein kuitenkin ohikulkijoille ja joitakin myönteisiäkin vastauksia tuli, vaikka enempi meni rukkasten puolelle 😊. Erityisesti kiinnostivat ns. nukkuvien puolueen äänestäjien kannanotot. Heitähän etenkin Vantaalla piisaa! Eivät tosin olleet edustettuina vaalitenteissä, vaikka parin eduskuntapuolueen suhtautuminen sote-uudistukseen viittaa siihen suuntaan.

Ensimmäinen pidempi keskustelu tapahtui Myyrmäen asemalla, kun olin aikaisemmista päivityksistä tutun Hillarini kanssa siirtymässä kohti Tikkuraittia. Asemalla vanhempi rouvahenkilö pysähtyi katsomaan takalasitarran korvikettani ja pyysi(!) lupaa kommentoida. Tokihan ja niinpä, en ihan ensimmäistä kertaa, kuulin, että hän ei ollut osallistunut suorastaan vuosikymmeniin vaaleihin, koska se on turhaa. Turhaa sen vuoksi, että jumalan valtakunta tulee ratkaisemaan kaiken. Tosin sinne hänenkin mukaansa pääsee vain osa ja muita odottaa kadotus. Myönsi kyllä Jeesuksen kehottaneen antamaan keisarille, mikä keisarille kuuluu, joka yleisen tietämyksen valossa on tulkittu tarkoittavan laajemminkin yhteiskunnallisen toiminnan legitimiteettiä taivasten valtakunnan odotuksen rinnalla. Uskonnollisen vakaumuksen perusteella äänestämässä kieltäytyvien päämaja löytyy Tikkurilasta, eikä varmaankaan ole kovin iso segmentti?

Toinen keskustelu oli sekin omanlaisensa, sillä henkilö oli ravoissaan hallituksen "runnomasta sotesta". Jäi jopa hiukan sellainen mielikuva, että juuri tämä nykyhallituksen läpisaama ratkaisu oli suorastaan rikollista toimintaa. Noin 15 vuoden väännön jälkeen olisi kuvitellut, että ainakaan kiirehtimisestä ei voi nykyhallitusta syyttää? Aika merkillinen olisi sekin kuvio, jos kuntien tehtävistä siirtyy 40 % alueille niin, niiden rahankäytöstä ja toiminnasta päättäisivät virkahenkilöt? Juu, ymmärrän, että ratkaisua huonona pitävät eivät ole ihan tarkkaan ottaen "nukkuvia". Antavat vaan päätösvallan muille, eivätkä ehkä kovin hyvin tunne kuntien tilannetta.

Kolmas näkökulma tuli Sitrasta, #JyrkiKatainen ja #VeeraHeinonen kirjoittivat osallistumisen muodoista HV-alueilla Vieraskynän (HS 19.1. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008545894.html ) muodossa. Siinä he peräävät uusia osallistumisen muotoja kuten "kansalaispaneeleja", kansalaisaloitteita, puntaroivia kansalaiskeskusteluja jne. Niitähän toki jo onkin, mutta he peräävät sellaisia, joilla olisi vahvempi asema. Kun katsoo Lakia hyvinvointialueesta (611/2021) ja sen §29, nuo Kataisen ja Heinosen ehdotukset kyllä löytyvät, mutta hyvähän se on tätä tärkeää näkökulmaa nostaa esiin. On tosiaan jäänyt vaalikeskustelussa palvelujen jalkoihin. Kiitos muistutuksesta Sirkku Kivistö (277)!

19.1.2022 

Myyrmäessä, Myrtsissä, MyyrYorkissa, kuvassa vassarien vaalimökki taustalla. Jos uskoisi kaikkia niitä, jotka sanoivat jo äänestäneensä, olisi Vantaa - Kerava alueen äänestysprosentti jotain ihan muuta. No ei sen väliä ja varmaankin moni Liesitorilla kulkenut oli sen tehnytkin. Sanoisin, että yrmyjä ohikulkijoita vähemmän kuin monessa muussa paikassa. Eläkeläisiä toki alkuiltapäivästä paljon ja murheetkin useimmiten toimeentuloon liittyviä. Hiukan kummastusta herätti lähihoitajaksi osoittautuneen henkilön Kelalta saama hylky osasairauspäivärahastaan. Senhän pitäisi olla ihan ok, jos lääkäri pitää sitä mahdollisena ja työantajalta suostumus. Pienipalkkaiselle lisäansio olisi tarpeen.

Toinen oli rollaattorin kanssa kulkeva, itsensä entiseksi lentopalloilijaksi tituleerannut. Ilmeisen rajuista kivuistaan ja muistihäiriöistään huolimatta valoisa persoonaa. Pelannut kuulemma Manunkin kanssa. Hänellä on jonkinlainen vibraattori, jolla hieroo lonkkiaan ja pystyy sitten tunnin parin asiointilenkkeihin.

Mieleenpainuva oli myös kolmen iloluontoisen hemmon kohtaaminen. Huutelivat kuvassa näkyvältä ylätasanteelta karkkia. Lupasin jos tulevat alas ja tulivathan miehet. Ottivat karkit ja esitteen matkalla lähistöllä tapahtuvaan ruokajakeluun. Eivät ainakaan väittäneet jo äänestäneensä. Aika monessa leipäjonossa vierailleena, vaan ei siellä, olisi ollut paikallaan sielläkin käydä. Olisi vaatinut 273-pyörälaukun jemmaamista ym. Eikä ollut avainta mökiin...

Eilisen pienpuolueiden vaalitentin huippuhetki oli siinä kun SKP:n Tiina Sandberg otti POSIOn esimerkiksi pienten kuntien asemasta. Minuakin kiinnostaa, miten POSIOn käy. En silti olisi valmis keskittämään Posiollakaan ääniä kepulle, Lapin valtapuolueelle.

18.1.2022

Vaalimökillä puolen päivän aikaan, kuten myös Minttu (295), Pirkko(279) ja Irja(289).

Kaverini Pekka kouluvuosilta tuli moikkaamaan, ei niinkään aluevaaliasioissa vaan kuulostelemaan kuulumisia ja kertomaan omistaan. Aluevaalit kuulemma aivan turhat, jopa suorastaan vahingolliset, koska lisäävät vain byrokratiaa. Esittämäni täysin vastakkainen tulkinta ei saanut juurikaan vastakaikua. Siis ei se, että lukuisat sairaanhoitopiirit, erityishuoltopiirit ym. käyvät aika pian tarpeettomiksi, kuntien sote-hallinnosta puhumattakaan. Tietotekniikan tulevista ja olevista pulmista oltiin toki yhtä mieltä, mutta niissä asioissa(kaan) nykytilanne ei ole ollenkaan tyydyttävä. Kepun iltalypsy "maakuntien" tai hv-alueiden synnyttämisessä sai myös osakseen yhteisen ihmettelymme. Mukava oli Pekkaa tavata, ja josko vielä miettisi äänestämistäkin 😊. Aika moni Tikkuraitin kulkija kertoi jo äänestäneensä.

Tapasin ennen Savion aseman tietoiskua myös entisen työkaverin Pian, joka muuten oli tiedottajamme vuona 2010 kun pyörittiin ympäri Suomenniemeä Euroopan köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen toiminnan teemavuotena. Pialla kova kokemus aika monen läheisensä asioiden hoitamisessa mm. Kelan kanssa. Oikeusasiamiestäkin oli kraaveimmissa vaiheissa muistanut. Eläkeasioissa aluevaltuustot eivät ole osapuoli, mutta sen sijaan toimeentulotuen edelleen tietyllä tavalla vakiintumaton tilanne tulee perintönä aikuissosiaalityölle.

Neljän maissa Savion asema, jossa ilmeisesti aluevaalitietoiskut melko harvinaisia. Klondyke -talo aika monen junanviemän työpaikka. Ja päivän päätteeksi Korson Lumoon äänestämään.

17.1.2022

"Tulevilla hyvinvointialueilla on seurattava alueellisesti keskittyneen eriarvoisuuden kehittymistä ja sitä, millaisilla toimilla ongelmia voidaan vähentää. Tarvitsemme myös sosiaalipoliittista keskustelua siitä, miten alueellisesti painottuneet sosiaaliset ja terveydelliset vaikeudet saadaan vähenemään", toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto. Tuosta on helppo olla samaa mieltä, totesimme entisen työkaverin Sakari Hännisen kanssa kun hän pipahti vaalimökillä Tikkuraitilla. Valtioppineena oli tietysti kiinnostunut myös vaaimatematiikasta, joka voi aiheuttaa yllätyksiä ... Sakke esitti myös ylesen ja yhtäläisen kunnioituksensa kaikille vakavalla mielellä ja uskottavasti hv- alueiden kehittämiseen asennoituville ehdokkaille. Bensab hinnalla aluevaaleihin tai veroräksyttäjät eivät siihen joukkoon kuulu. Muista kohtaamisista hyödyllinen oli myös keskustelu nuoren naisen kanssa, joka aloitti kysymällä, tuleeko jatkossakin ykköstyypin diabetestä sairastava saamaan sensorin. Enpä ryhtynyt suoralta kädeltä moista lupaamaan vaikka asia vaikuttaa itsestään selvältä. Asianomainen kuitenkin totesi, että esim. Jyväskylässä ei sellainen mittalaite kuuluu pitkäaikaissairalle, mitä kovin ihmettelen. Siitä olimme myös yhtä mieltä, että ihan kaikkeen nyt olevaan palveluun ei ole syytä suhtautua itsestään selvyytenä. Vaikka Vantaa - Kerava sote-alue kuuluukin ns. voittajiin, ei kaikkeen hyvään ja kauniiseen riitä rahaa. Siispä jokaisen ehdolla olevan olisi syytä olla valmiina priorisoimaan asioita. Ei helppo homma! Eipä tarvinnut olla sen keskustelun jälkeen yhtä tyhmä kuin sitä aloitettaessa. 

Kolmas kohtaaminen oli sinä vaiheessa kun olin jo panemassa pillejä pussiin ja lähdössä kohti kotSuomea. Kun tarjosin ohikulkijalle vaihtoehtoani aluevaaleihin, tämä keski-ikäinen mies totesi, että "oikein sylettään demarien ja kommarien touhu". siitä huolimatta käytiin varmaankin vartin keskustelu, jossa oltiin muutamasta asiasta aika lailla samaa mieltä, toki useimmista tukevaasti eri mieltä. Ihan sopuisasti kävi kuitenkin sanailu selvästi persuhenkisen hennon kanssa.Oli muuten eak kerta kun liikkuva mainostauluni, siis se pyörä ja pyörälaukku sai ison yleisön Rekolan asemalla ja junassakin. Olin liikkeellä pari kolme tuntia lumimyräkän jälkeen joten pyöräteitä ei oltu aurattu, joten junalla oli mentävä. Nekin semmisen vartin myöhässä joten asema oli aika täysi. Hyvä oli siinä patsastella.

15.1.2022

Huomaan ehdokasmoodissani vahvaa yksioikoitumista, joka tämmöiselle tuoreelle ehdokkaalle varmaankin tyypillistä. Hissi- tai huomioviestin vaihtaminen keskustelumoodiin ei käykään niin sutjakkaasti kuin kokeneilla ja tunnetummilla ehdokkaila. Se tuli hyvin näkyvin, kun entinen työkaveri THL:stä, tuli tenttaamaan. Se tuli tiivistettyä, että vaalikenttien viestintä, siis etenkin julkisten sellaisten, "heti hoitoon" ja "terveyskeskus säilytettävä", on ollut jopa tyrmäävän hallitsevaa. Jotenkin takaraivossa kuuluu Seppo Kääriäisen julkilausuma vastenmielisyys itsensä tyrkyttämiseen. Huononpuoleinen ehdokas siis.Sen sijaan pohdintani esimerkiksi osaa nuoria koskettavasta monikerroksisesta pulmatilanteista jäi vajaaksi. Kuntiin pääosin jäävät koulutus- ja työllisuuspalvelut kyllä tulivat, ja matalan kynnyksen paikat. Ne ja etsivä työ kuitenkin tavoittavat lähinnä sellaisia nuoria kuin Tikkurilan asemalla kohtaamani kaksi murrosikäistä tyttöä, joita ei yksinäisyys ja sisäänpäin kääntyminen vaivannut,, päinvastoin (ks. Face-päivitys 10.1 klo 20.10). Heillä voi toki olla kotioloissa jotain joka ajaa viettämään aikaa asemille, mutta luulenpa, että kyse on ensi sijassa korona- tilanteen seuraus. Kaikki muut paikat ovat kiinni. Riskinä heidän kohdllaan on johkaantuminen viinaan ja muihin huumeisiin. Joka tapuksessa Walkers, Saapas ja monet toivon mukaan pysyvät kuntien tuen piirissä tai sitten hv-alueilla jos ne ehkäisevän lastensuojelutyön tai terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen muotoina katsotaan sinne kuuluviksi. Tältä osin soten järjestämislaki tulkinnan varainen. Oma kantani tässä vaiheessa se, että todennäköisesti sekä kuntien että sote-alueiden tehtävi, kunhan eivät putoa VÄLIIN. 

Sen sijaan syrjään jäävien tai ulossuljettujen nuorten tilanteseen en keksinyt siinä oikein muuta esittää kuin Icehearts. toiminnan (https://www.icehearts.fi/), joka hienosta toimintakonseptistaan huollimatta - tai siitä johtuen - on sittenkin mahdollisuus aika harvalle. Tavallaan tavoittamattomissa olevien nuorten tavoittamiseen ei ainakaan minulla ole tiedossa suuria sosiaalisia innovaatioita, He kuitenkin yksi riskissä oleva ryhmä masennuksen ja muiden mielenterveyspulmien lisääntymisessä. Osan voinee tavoittaa nettiä louhimalla tai sopivia esikuvia hyödyntäen. Löytyisiköhän vaikka Mieli ry:stä https://mieli.fi/ potentiaalia esim. youtube- julkkisten vapaaehtoistyön organisoimiseksi näiden nuorten tavoittamisen yhdeksi kanavaksi? Mikkolassa hernesopalle tuli mies, joka selvästi sitä kaipasi, minkä sitten lausui ääneenkin, kun oli lautasensa tyhjentänyt. Kolmen päivän putkareissun jälkeiset pari päivää oli mennyt vallan syömättä, joten se soppa tiesi paikkansa. Siinä puhellessamme totesi ihan oma-aloitteisesti viettäneensä puolet aikuisvuosistaan vankilassa ja "silti ei ole mitään oppinut", Nytkin kuulemma linnareissu edessä. Kaikesta huolimatta sympaattisen oloinen hemmo vaikka ote elämään edelleen selvästi hakusessa, 57 vuotiaana. Aikoi kuitenkin käydä rokotuksen yhteydessä äänestäm.ässä, johon toki esitteen kera kannustin. Talteen otti.ässä tekstisi alkaa.a tekstisi tähän...

14.1.2022

Illansuussa Hakunilassa, ostarilla. Erittäin tuttua kulmakuntaa, sillä vieressä Kuninkaanmäki, jossa myös tulee kavuttua maantiepyörällä melkoisen jyrkkiä mäkiä. Pari vuotta sitten haeskeltiin tandem- kaveri #TimoKuoppalan kanssa Vantaan Velon 90 km lenkin loppupuolella varmaan vartti reittiä. Tai siis minä hain, Timo kun näkee selvästi noin 2 metrin päähän. No löytyihän se lopulta mäen päältä.Hakunilan S-Marketin edessä puolenkymmentä ehdokasta, ja Jari Jääskeläinen (266) mehukanisterireppunsa kanssa . Tuulisessa säässä esitteistä alkoikin tulla oikeita lennäkkejä Aamupäivällä taas Tikkuraitilla, jossa keskeisestä sijainnista johtuen monenlaista kulkijaa. Varsin moni ketoi jo äänestäneensä, joten jos heihin uskominen, äänestämässä on käyty. Toisekseen Hanna Wass totesi yksi aamu YLEn Aanussa, äänestysprosentti ei äänestä. 

Aseman suunalta sananmukaisesti laahusti keski-ikäinen mies ison vetolaukun kanssa, jossa kertomansa mukaan koko omaisuus. Oli tulossa junalta, jossa nukkunut muutaman hetken ja menossa jonkun tuttavan luo, joka toivon mukaan antaa muutaman tunnin lepopaikan. Tehnyt kymmenkunta vuotta sitten konkurssin, velkaantunut, masentunut, lääkeriippuvuuteen ja siitä luisunut asunnottomuuteen. Nyt sinnitellyt kuiville rauhoittavisat lääkkeistä, mutta pohja elämältä puuttuu edelleen. Näissä vaaleissa onkin puhuttu paljon mielenterveyshoidon parantamisesta, hyvä niin, mutta kuinkahan moni puoluejohtaja puhuessaan tietää mitä se "hoito" kovin usein on? Etenkin masennusta, joka eniten esillä, hoidetaan rauhoittavilla, koska ne helpottavat oloa - hetkellisesti - ja asianomaiset myös niitä haluavat. Mielenterveyden häiriöiden diagnostiikka on toki vuosien varrella kehittynyt, mutta yhä edelleen esimerkiksi lääkitystä määrätään oireiden ei diagnoosin perusteella. Johtuen tietysti siitä, että diagnoosia ei ole oikein määriteltävissä. "tavanomainen arviointi pyrkii oireiden kautta diagnoosiin ottamatta enemmälti kantaa siihen, mistä oireet aiheutuvat" (Savander 2022)Kovin usein edessä lääkeriippuvuuden kierre, joka kuten tiedämme on kehittynyt esim. USA:sa aivan valtaviin mittoihin, kiitos lääketeollisuuden voitontavoittelun. Huomenna voidaan jatkaa tästä muista aiheista vaikka Korson Metsolan torilla klo 11 tai Koivukylän ostarilla klo 15. Tarjolla kasvishernekeittoa.

14.1.2022

Leinelä - Tikkurila kasin aikaan, ensin asemalla työmatkalaisia herättelemässä. Kahdeksan maissa junaan kulkijat vaihtuivat koululaisiksi. Leinelä uusi asuinalue, mikä näkyy ikäjakaumassa. Kuten sanottu, tuli ekaa kertaa noin 30 vuoteen hommattua HSL:n kausilippu, jotta voi kuljettaa tuota liikkuvaa vaalimainosta lähijunissa. Tälläkin matkalla (noin 5 min + asemalla patsastelu) aika vähän kulkijoita. BC kausilippu eläkeläiselle 35 egee/30 päivää. Jopas on aika halpaa mainostilaa, eikö?Aamupuuroja Tikkurilan uuden kirkon Laura- kahvilassa.

12.1.2022

Aamupäivällä Myyr Yorkissa eli Myyrmäessä vaalikontilla, jonka kaupunki on ohjannut hiukan sivuun iihmisvirroista. Entinen työkaveri Simo kyllä löysi paikalle pyöränsä kanssa. Vaihdettiin päällimmäiset kuulumiset ja suunniteltiin tulevan toukokuun 28. päiväksi suunnitteilla olevaa Puolikas Pielistä tai ainakin vartti- pyöräilytapahtumaa. Voimaa vaalikampanjan loppurutistukseen tulee Simon ja #RiittaPelanterin kerämistä Pohjois-Karjlalan karpaloista, kiitos!Toinen tärkeä kohtaaminen oli Olan (#CesarLegban) kanssa. Tuli päivitettyä Porttiteatterin (https://porttiteatteri.fi/) meininki kahden koronavuoden ja neljän(!) peruuntuneen(!) ensi-illan jälkeen. Seuraavaksi alkavat työstää rakkaustarinoita! Toivotaan parasta minulle niin rakkaalle Porttiteatterille ja rakkaille porttilaisille! Pienen pohdinnan jälkeen Ola päätti ryhtyä promoamaan kampanjaani!

Illallla Tikkuraitin vaalimökin kautta Keravalle, jossa paikala mm. #HannaSarkkinen ja Jonna Weckström (300) sekä Shamsul Alam (247). Shamsulin kanssa Face- mainontakokeilu ja Jonnan kanssa Vantaan Sanomien "nativiimainoskampanja". Tuli pidettyä vaalipuhekin, jonka sanoma oli se, että uudistuksen juuret löytyvät Sosiaailihuollon periaatekomitean linjakusista (1971), ja oikeastaan kyse pn yhtä isosta asiasta kuin vuoden '72 Kansanterveyslaki. Nyt pitäö uskaltaa katsoa huomiseen! Kierrätystä! Otso Kantokoven vaaliämpäri (2017) virtuaalisesti (kuva #SirpaViljanen). Live-versio tainnut hävitä maailman menossa... Kiitos #MattiHokkanen. Auton takaikkunateippauksen korkeampi aste on hiukan räjähtänyt, mutta Lilja 2 v 6 kk tuunasi sitä huomattavasti hienommaksi mm. Pipsa Possun perhettä kuvaavalla tarralla.

11.1.2022

Aamutuimaan Jonna Weckströmin (numero 300)kanssa rapsakassa pakkasessa Keravan asemalla, jossa vahva Kokoomus- edustus. Juu, hieno kahvivaunukin, mutta Keravapa on kieltänyt kaiken lämpimän jakelun, myös ulkotiloissa. Aika tiukkaa. Kokoomuksen iskurryhmässä myös kaverini #TeemuTiensuu(241). Jos nyt on ihan pakko Kokoomusta äänestää niin Teemu on ihan hyvä vaihtoehto , työhistoriansakin vuoksi. Kuten näkyy, selfiekuvaus ei ole vahvuusalueellani.Tikkurilan mökille roudattiin vaallehteäkin, jota mm. siellä jakelin. Pari aikaisemmilta päiviltä tuttua kävi jatkamassa hyvin aloitettuja keskustelujamme. Melko pitkä tovi meni pariskunnan kanssa, joista mies oli juuri vapautunut vankilasta ja asui Koisonrannan palvelukeskuksessa, avopuoliso myös tuetussa asumisyksikössä. Vantaa muuten yksi harvoista kunnista, joissa vankilasta vapautuville on erikoistunut työntekijä. Olin niissä tehtävissä Helsingin asunnottomien sosiaalitoimistossa ennen Stakesiin siirtymistä. Tulipahan listalle lisää yksi konkreettinen asia, valittiin tai ei. Tuli otettua talven ekat lipatkin. Penkka, joka näytti ihan pehmeltä oli tiukaksi pakkaantunutta lunta, joten lähetymiskulma aivan liian loiva. Sen verran luistava alusta, notta ei haavereita, edes itsetunnolle. Jospa ne talven kaatumiset olisivat siinä... Kuuluu kuvioon.

10.1.2022

Illansuussa Tikkurilan vaalimökillä, paljon kiireisiä ihmisiä, mutta myös sellaisia, joilla oli aikaa pysähtyä aluevaali-ilosanoman äärellä ja kysymykseen: "Aluevaalipropagnadaa suklaalla vai ilman", vastaus oli useimmiten "Porokonvehti kiitos!". #MarkkuKyröläinen (280) ja minä oltin jo panemassa pillit pussiin kun mökille tuli yli kasikymppinen Suojärven mies, jolla ei ollut pienintäkään ymmärrystä minkään ilmansuunnan maahanmuuttajia kohtaan. Niin voimallista puhetta sittenkin aika harvoin kuulee.Toinen edellistä lupaavampi sananvaihto käytiiin Tikkurilan asemlla, jossa kaksi 13-14 -vuotiasta nuorta naista pysähtyi ihmettelemään pyörälaukkuni äärelle ihmettelemään Tour d' AluevaalIt -kylttiä. Eipä tullut kehitettyä hissipuhetta moista tilannetta varten! Vaan no hätä! Toinen nuorista zoomasi kyltissä olevan QR- koodin. Kuka tietää josko tulee palautetta! Jäi sellainen olo nopeista paikanvaihdoista, että olivat kotikentällään ja minä käypäläinen. 

8.1.2022

Olin eilen osallisena kiinnostavassa vanhuspalveluihin liittyvässä keskustelussa, kahdessa eri paikassa. Ensimmäinen kotikulmilla Koivukylässä. #HeliAlkila käänsi kovin yksioikoisen käsitykseni vanhustenhoivan työn raskaudesta ja yleisestä ikävyydestä päälaelleen. Sen sijaan, että alati toistetaan tähän tärkeään #sosiaalipalvelu liittyviä stereotypioita, voisi keskusteluun nostaa sen positiivisia ulottuvuuksia, työn mielekkyyttä ja siihen liittyviä kehittämismahdollisuuksia. Esimerkiksi raskaisiin työvaiheisiin on olemassa nostolaitteita ja muita #kineettisiä apuvälineitä, jotka tekevät työstä turvallisempaa niin hoitajille kuin hoidettavillekin! Kiitos Heli! 

Jatkoin pohdintaa kun koukkasin Tikkurilan Tikkuraitin vaalimökin kautta. Paikalle kävi jo vuosia sitten eläköitynyt vanhusten palvelutalon työntekijä, jolle esitin valaistuneen uusnäkemykseni. Hänpä kertoi esimerkin siitä samaisesta itäuusmaalaisesta palvelutalosta, jossa nyt työskenteli hänen tyttärensä. Juu, kullä sinnekin oli lopulta nostolaite hommattu, testamentin avulla saaduila varoilla! AIka itsestään selvä tehtäväksianto aluevaaliehdokkalle, eikö?

Kolmanneksi viisastuin siitä, kuinka tiukat reunaehdot voi kääntää mahdollisuuksiksi. Radioaalloilla on tunnetusti ahdasta. Niinpä Roll FM- radioasema (102.0) saa aina vain kahden kuukauden toimiluvan. Kuulostaa tylyltä, mutta #JukkaHampunen kuvasi hyvin, kuinka siitä on tullut pienellel asemalle myös mahdollisuus. Välikuukaudet voidaan paneutua aseman konseptin kehittämiseen, mainostajien hankintaan! Lifetime Rocker perjantaisin klo 13-16. Elokuvauraakin sivuttiin...Eipä tarvinnut mennä illalla yhtä tyhmänä nukkumaan kuin aamulla herätessään oli ollut!

18.12.2021

Silta yli pienen virran.Paluumatkalla ehdokkaana ensimmäisestä vaalitilaisuudesta 38 vuoteen koukkasin Rekolanpuron ylittävän upouudet sillan kautta. Rekolahan on ollut työväen asuinalue jo 1800- luvulla, mutta siellä on vaikuttanut myös maankuulu lakonmurtaja Martti Pihkala. Matka johti aseman kautta radan alta Laurintietä pitkin Päiväkumpuun, joka oli vuosikymmeniä kesämökkialuetta. Sinne vedettiin vielä -90 -luvun alussa kesävesijohtokin. Ensimmäinen vaalitilaisuus oli hiukan hämmentävä kokemus. Uunituoreella (4 päivää vanha) ehdokkaalla ei ollut mitään jaettavaa mahdollisille äänestäjille, eikä edes nimilappua. Täytyy ainakin siltä osin parantaa huomiseksi . Sen verran täytynee tyrkyttää itseään. Pisimmän keskustelun kävin erään varttuneemman pyörämieheksi osoittautuneen kanssa - pyöristä ja pyöräilystä. Siitä se lähtee.

17.12.2021 

"Tour d'Aluevaalit" käynnistyy virallisesti lauantaina 18.12.

Ensimmäinen etappi Päiväkumpu - Tikkurila (käynti pyöräkaupassa) - Myyrmäki (Paalutori), jossa mm. ehdokaspyöräilijä läsnä n. klo 12 - 14. Pyöräretkelle mukaan kypärä, ajovalot eteen ja taakse ja vahva suositus nastarenkaista, ainakin eteen sekä asianmukainen tuulenpitävä kevyehkö vaatetus. Laukkuun mukaan jotain paksumpaa villaista. Paluu omatoimisesti. Itsellä ainakin hiukan kiire, koska Lilja (2 ja ½ v) tulossa yökylään. Toinen etappi sunnuntaina 19.12. Päiväkumpu - Korso - Savio - Kerava (Puuvalontori Prisman vieressä) klo 11 - 13. Tarkemmat reittiaikataulut voi kysellä puh. 0405475723. Tarjolla myös jäsenyys Suomen Sosiaalipyöräilijäin Seura - kansanterveydelle FB- ryhmän Kilometrikisan joukkueessa, ilman sitoumuksia! Kuten harjaantuneet silmät havaitsevat helposti, ulkoasussa on toivomisen varaa. Miehen suhteen ei ole paljon tehtävissä, mutta julkaisua voisi parannella, eikö vaan? 

7.12.2021

Neuvoa antavaan Facebook- kyselyyn tuli 150 kommenttia, joissa ei ollut yhtään(!) EVVK- eikä EOS vastausta. "Jo vain"- kommentteja ehdokkuudelleni oli silmämääräisesti arvioiden 145 ja "Riippuu puolueesta" puolenkymmentä.Puoluevalinnassa neuvoi moni ja heistä valtaosa ehdotti Vasemmistoliittoa. Se kertoo tietysti myös otoksen valikoitumisesta, sillä noin 80 % kavereistani ei ottanut asiaan mitään kantaa. Kyselyissähän erityisen kiinnostavaa on usein juuri puuttuvien vastaajien joukko. Osasyy lienee Facebookin toimintatapaan kuuluva kontaktien näkyvyyden rajaaminen? Toisaalta onnistuin toheloimaan ensin todella sekavan kyselyn, joka vaati lukijalta melkoisesti hyvää tahtoa. Känny on nakkisormilleni aivan liian haastava väline. Muita välineitä ei vaan ollut silloin käsillä. SDP ja Vihreät mainittiin myös monesti. Sekin lämmittää, sillä sote- asioissa tämä kolmikko on vahvimmin pohjoismaisen hyvinvointivaltion takana. Muihin eduskuntapuolueisiin ei voi tässä(kään) asiassa luottaa. Mahdollista ehdokkuutta kyselen siis ensin Vasemmistoliitolta, myös ns. yleisten syiden perusteella. Tietääkseni sen lista Kerava-Vantaa- sotealueella ei ole vielä täysi. Kuvassa miltei ehdokas vaalikuvassa?


3.12.2021

Seppo Kääriäinen, kepun isäntämiesten tolkullisemmasta osastosta, poti jossain haastattelussa kansanedustajan toimen nurjia puolia. Nurjista nurjista on hänen mielestään joka neljäs vuosi olla tyrkyttämässä itseäänäänestäjille ties missä ja milloin. Täällä Facessa julkaisemistani ja muidenkin jakamista sote-keskustelutilaisuuksista jotkut ovat saattaneet tehdä sellaisen päätelmän, että olisin ehdokkaana tulevissa aluevaaleissa. Juu, en ole, mutta aika moni on asiaa kysellyt ja olen ryhtynyt sitä tietyllä asenteella itsekin pohtimaan. 

Tässä uhkaa käydä niin, että sotesta tulee pelkkä tete. Sitä kun olen aikani messunnut, on aiheellisesti kysytty, notta mitä ajattelit asialle tehdä. Toki olen vuosien varrella yhtä sun toista tehnytkin, mutta nyt on aika erikoinen tilanne. Saman äärellä kuin Kääriäinen olen siis tässä viime aikoina kipuillut vaikken ihan joka neljäs vuosi. Edellisestä ja ainoasta äänestäjien kosiskelustani on runsas 38 vuotta, joten aika vähän on tarvinnut tätä lajia potea, ainakin Iisalmen isäntään ja moneen muuhun verrattuna. Niinpä ajattelin, että asiaa voisi kysäistä neuvoa antavassa naama- äänestyksessä noin 2000 kaveriltani täällä Facebookissa, vai voisiko.

 Ollaanhan soteasioissa tavallaan kotikentälläni, joten ajatus ei ole itsellenikään ihan mahdoton. En siis ole ollut sitten 80-luvun minkään puolueen jäsen, joten puoluettakin voi ehdottaa ja yhdellä noin 10 sanaa sisältävällä lauseella perustella. Jos ja kun haluat ottaa kantaa niin laitapa kommenttikenttään vastaukseksi kysymykseen:"Onko Karjalaisen tarpeen ryhtyä ehdokkaaksi Kerava-Vantaa sote-alueella?"Tämähän on sikäli helppoa, että aika harva Facebook- kavereistani äänestää tässä Keravanjoen halkomassa "maakunnassa". 

Nojuu, vähän Vantaankin vartta löytyy. Itsenäisyyspäivänä ajattelin koota neuvoa antavantulokset - ja ilmoittaa päätökseni.Tässä vaihtoehtoja, muutakin saa ehdottaa - ja äänestää.A (EVVK)B (no jo vain)C (riippuu puolueesta)D (eos)Tuolla vuoden 1983 eduskuntavaalien julisteella oli muuten vaikutusta, silläsilloinen vuokraisäntäni kertoi muuttaneensa äänestyspäätöstään nähtyäänkuvan ESS:n mainoksessa. maakunnassa". Itsenäisyyspäivänä ajattelin koota neuvoa antavientulokset - ja ilmoittaa päätökseni.A (EVVK)B (no jo vain)C (riippuu puolueesta)D (eos)

Tuolla vuoden 1983 eduskuntavaalien julisteella oli muuten vaikutusta, sillä mm. silloinen vuokraisäntäni kertoi muuttaneensa äänestyspäätöstään nähtyään ESS:n mainoksen.