Puhe sosiaalihuollosta lopetettava

10.01.2022

Kylläpä tuli leveänaamainen ja tuima hemmo kuviin...Tarvittais varmaan se premium -versio, jotta voisi korjata!

Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa!

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on aivan konkreettisesti tehty runsas vuosikymmen, ainakin viiden eri hallituksen toimesta. Uudistamisen tarve on laajasti tunnistettu sitäkin kauemmin. Nyt ollaan vihdoin, jos ei vielä maalissa niin kuitenkin liikkeellä. Olemme sote- uudistuksen pilotoijasukupolvi, suorastaan pioneereja. Me kaikki suomalaiset, sillä sosiaali- ja terveydenhuolto ovat osa arkemme sujuvuutta. Te -osuus tuntuu olevan selvää kaikille, jopa niin selvää, että keskustelu on keskittynyt terveyskeskuksiin, hoitotakuuseen, lääkärien määrään ja hoitajamitoituksiin. Tärkeitä toki, mutta vain osa kokonaisuudesta. Sinänsä oireellista, että joka kuntaan halutaan "terveyskeskus" vaikka kyse on sote- keskuksista.

Näyttää siltä, että vaalimainontakin suunnataan enemmistölle, jolle sosiaalihuolto haiskahtaa köyhiltä ja on muutenkin vieras. Lääkärihoitaja tekee konkreettisia asioita, katsoo kurkkuun, kuuntelee keuhkoja ja määrää tai antaa lääkettä. Mitä sitten tekee sosiaaliohjaaja tai sosiaalityöntekijä, palveluohjaaja? Hän yrittää lähinnä puhumalla selvittää, miksi edessä istuva ihminen on tullut huolineen paikalle tai tavattu muualla. Siinä, jos niin pitkälle päästään, pohditaan mitä mahdollisissa pulmatilanteissa voisi edetä - yhdessä asianomaisen kanssa. Ongelmien kasaantumisen ehkäisy tapahtuu yhtä kaikki parhaiten sosiaalihuollon palvelujen avulla.

Ennenaikaisten kuolemien tai terveyserojen vähentämisen sekä kansanterveyden kohentamisen vaihtoehdot eivät kuitenkaan nouse näkyviin "heti hoitoon"- hokemien varjosta. Sote- uudistuksen amputointi yhdeksi tai kahdeksi suurelle yleisölle suunnatuksi puolitotuudeksi on masentavaa seurata. YLEn ensimmäinen vaalitentti osoitti kokeneillakin toimittajilla olevan vaikeuksia kokonaisuuden ymmärtämisessä.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa ja puhua sen sijaan kotipalvelusta ja kotihoidosta, muistisairaiden tuesta, omaishoidon tuesta, aikuissosiaalityön merkityksestä sosiaalisten ongelmien vähentämisessä, asumispalveluista, päihde- ja mielenterveyspalveluista ja kaikesta sellaisesta, joka vähentää terveyskeskusjonoja ja etenkin tarvetta erikoissairaanhoitoon. Ettei tarvitsisi kuljettaa hypotermiassa olevia vanhuksia ensiapuun, kun ei ole kukaan ollut sulkemassa ikkunaa illalla. Lääkärihoitajia tarvitaan varmasti moneen paikkaan lisää, mutta tällaisissa tilanteissa se olisi hölmöläisten peiton jatkamista. Tete- puhe on vaihdettava sote- uudistukseksi.